De Danske Sprængstoffabrikker fra lokalhistorikeren Villiam Rørbech, 1974


Lokalhistorikeren Vilhelm Rørbech, Jyderup har samlet de historiske fakta og data for A/S De Danske Sprængstoffabrikker, - Danlac - Jyderup, der i år har eksisteret i 60 år og har gennemgået så rig en udvikling, at det er blevet en af Tornved kommunes største arbejdspladser. Vilhelm Rørbech skriver om virksomheden:

De Danske Sprængstoffabrikker
Det var den unge, dynamiske ingeniør K. V. Nielsen, Jyderup som sammen med Købmand Viggo Jensen, Jyderup, oprettede "Jyderup Sprængstoffabrik" i 1914. Da nogen fandt navnet temmelig langt og tungt, fik fabrikken hurtigt et slags "kælenavn" og blev populært kaldt "Krudten" et navn der stadig anvendes.
Købmand Viggo Jensen var fabrikkens første direktør, og ingeniør K. V. Nielsen var den daglige leder.

Danmarks første
Ing. K. V. Nielsen - bror til Evald Nielsen, der blev arbejdsformand og som stadig bor på Teglværksvej, Jyderup - var den første der her i Danmark startede fabrikation af aerolit. Samtidig blev fremstillet de nødvendige sprængkapsler. Aerolit var i sig selv ganske ufarlige at omgås. Det nye stof kunne tåle stød, slag og ild uden at reagere, hvorimod sprængkapslerne kunne være yderst farlige at behandle. De ansatte der arbejdede i denne afdeling måtte gå i kludesko, for at eventuelle gnister skulle undgås. Hver aften blev dagens produktion fjernet fra lokalet, til en sikret opbevaring.
Der blev hurtigt et stort behov (og dermed stor efterspørgsel) for det nye, sikre sprængstof. Fabrikken havde leverancer til Fakse kalkbrug og overalt i Danmark, hvor sprængninger skulle foretages, af sten, trærødder, fundamenter, m.v. Eksperter demonstrerede teknikken på landbrugsskoler. Både i ind- og udland var der bud efter aerolitten.

Ulykken
Selvom den bygning, hvor sprængkapslerne blev fremstillet, var omgivet af høje jordvolde - og der indendørs udvistes yderst forsigtighed - skete der alligevel en stor ulykke den 4. maj 1918, hvorved to mennesker omkom.
De dræbte var Marie Olsen og blikkenslager Jacobsen.
Ved ulykken eksploderede mange tusinde sprængkapsler. Drønet kunne høres vidt omkring, bl.a. i Mørkøv og Svinninge, og i husene på Drivsåtvej blæste ruderne ud. - Fabrikken nedbrændte. Snart efter blev den genopbygget, men fremstillingen af sprængkapsler blev aldrig mere genoptaget og siden har fabrikken været skånet for store ulykker eller uheld.

Fagenes fest
I 1917 overgik Jyderup Sprængstoffabrik til Aktieselskabet De Danske Sprængstoffabrikker. Allerede i tyverne havde virksomheden - som nogle af de første i Danmark - påbegyndt fremstillingen af celluloselakker, der netop var begyndt at blive produceret i udlandet.
Når byen Jyderup kaldte til "Fagenes Fest" var sprængstoffabrikken også repræsenteret, først vognene med aerolit, senere vogne med de nye lakker.
Det var med til at udbrede kendskab om, hvad nyt der skete på virksomheden, men, alle de nye forsøg og investeringer tærede på økonomien og bragte aktieselskabet ud i en alvorlig krise, så man tænkte på, at lade fabrikken overgå til fremmed kapital, men på dette kritiske tidspunkt var det, at alle selskabets aktier blev overtaget af A/S De Danske Spritfabrikker, hvorfra de i 1934 blev overført til A/S DANISCO. Dermed kom økonomien i orden og fra 1935 begyndte Sprængstoffabrikken atter at give overskud. Professor P. L. Sørensen var Justitsministeriets tilsynsførende med Sprængstoffabrikkerne, i perioden 1917-1929, men han kom ikke blot som tilsynsmand, han blev samtidig K. V. Nielsens gode ven og hjalp med råd og dåd. Da P.L. Sørensen i 1929 kom ind i A/S De Danske Sprængstoffabrikkers bestyrelse, blev hans viden og vejledning af den største betydning i de vanskelige år, da der fandt en omstilling sted af produkterne, idet farve og cellulakken blev det førende salgsprodukt. I næste kapitel fortæller Rørbech om tiden fra 1942, der af virksomheden regnes for jubilæumsåret, 25 års jubilæum for A/S De Danske Sprængstoffabrikker overtog fabrikken i 1917, men vitterligt er det, at der i år er gået 60 år fra oprettelsen af den første sprængstoffabrik: Jyderup Sprængstoffabrik og i sine historiske optegnelser har Rørbech taget samtlige 60 år med


I det afsluttende historiske tilbageblik og videre frem, vedrørende A/S De Danske Sprængstoffabrikker - Danlac - Jyderup, fortæller lokalhistorikeren Vilh. Rørbech, Jyderup, om fremgangs tiderne. Det skal kort nævnes, at det er 60 år siden Jyderup Sprængstoffabrik blev grundlagt af Viggo Jensen og ing. K. V. Nielsen, 1914, men at virksomheden har tidsregning fra 1917, hvor A/S De Danske Sprængstoffabrikker trådte til.
Vilhelm Rørbech skriver:

Efter ing. K. V. Nielsen, som trak sig tilbage i 1929, blev civilingeniør Ernst Larsen fabrikkens ingeniør og leder, og da virksomheden under hans ledelse var nået frem til jubilæumsåret 1942, udgjorde produktionen af aerolit kun en mindre del af årsproduktionen. Fabrikken specialiserede sig i fortyndervæske, bundbehandling, dækmaling og emaljer, såvel på cellulose og olie, som på syntetisk basis, og på laboratoriet udførtes mange forsøg.
Ind imellem arbejdet blev det efterhånden tradition, at personalet havde sin årlige sommerudflugt - og det kunne også hænde, at virksomheden stillede med eget firmahold til en fodbolddyst.

Anholdt af tyskerne
De skiftende direktører har, siden 1929, nævnt i rækkefølge, været: Damgaard Nielsen, 1929-65 Damgaard Nielsen jun. 1965-73 Den nuværende direktør H. Henningsen.
Det kan nævnes, at krigsårene 1940-45 var vanskelige for fabrikken, dels gjorde råstofmangelen i disse år sig stærkt gældende, dels holdt tyskerne et vågent øje med, hvad der skete i Jyderup. Modstandsbevægelsen gennemførte flere heldig aktioner for, at komme i besiddelse af sprængstof, men da 615 kg aerolit blev røvet medens det var ved at blive indskibet i København, da troede tyskerne, at danske herfra førte dem bag lyset - og fire funktionærer, deriblandt direktøren, blev anholdt.

DDS 1960
Udvidelser
Sideløbende med sprængstoffabrikationen fremstillede fabrikken startpatroner til koldstart-motorer - og i dag har man leverancen af disse startpatroner til hele den skandinaviske fiskerflåde!
Et luftfoto viser hele fabriksanlægget. Bygningen til venstre rummer kontorerne. Den høje skorsten er en del af varmecentralen. Den store hal bag kontorbygningen er bygget i 1966, og er aftapningshallen. Til højre for den ligger produktionshallerne. - Inde mellem træerne - omgivet af volde - ligger resterne af den fabrik, hvor man startede for de 60 år siden.
Men hvad er der sket i de sidste 10 år? Civilingeniør Ernst Larsen trak sig tilbage i 1964, hans efterfølger blev ingeniør, produktionschef Kai Jacobsen, som daglig leder. Direktør er, som nævnt, H. Henningsen.

Rationalisering
Tiden kræver rationalisering og konkurrencen er stigende. Det er ikke så let at balancere mellem alle de hensyn, der skal tages til de forskellige sider. Tappehallen på 800 meter blev bygget i 1966, men i 1970 skete en stor udflytning. Indtil 1970 lå administrationen med salgsafdeling, indkøb og bogholder, på Kristianiagade i København, men da DANISCO selv kunne bruge disse lokaler, blev det besluttet at flytte ud derfra og samtidig at lade det blive noget nærmere mod fabrikken i Jyderup. I januar 1970 flyttede de nævnte afdelinger til nyopførte lokaler i fabriksparken i Glostrup, og samtidig hermed flyttede laboratoriet, teknisk service og færdigvarelageret fra Jyderup til den nye og meget moderne bygning i Glostrup

20 mill. kr. årligt
Det samlede personale på fabrikken i Jyderup er stadig på 60, som ved den delvise overflytning. Kun 5-6 medarbejdere flyttede med til Glostrup.
Produktionen og omsætningen var i 1964 på ca. 10 mill. kr. - nu - 10 år efter - er den på det dobbelte årligt, og ordrerne går stadig støt og godt ind.
Det er værdifuldt for byen Jyderup, og for kommunen som helhed, hver gang der rejser sig en stor arbejdsplads, der kan give arbejde og eksistensmulighed for mange hjem, og det er af stor vigtighed, når denne arbejdsplads kan blive et sted, hvor alle trives i samarbejde mod et fælles mål, som det her er lykkedes og som det kun lykkes når hver på sin post er indstillet på det og har viljen til det. Vilh. Rørbechx


Kilder:
Kilde 1: Kalundborg Folkeblad 7. juni 1974, side 6; 60 års historie (sprængstoffabrikken) I
Kilde 2: Kalundborg Folkeblad 8. juni 1974 side 6; 60 års historie (Sprængstoffabrikken) II
Note: Billedet hører ikke sammen til artiklen, men fundet anvendlig her


Sidst opdateret 26. april 2015
©Jyderup Realskole